Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Η ψεύτικη δύναμη της εξουσίας.

Τις σκέψεις που θα σας γράψω παρακάτω είχα σκοπό να τις γράψω ως σχόλιο στο τελευταίο post του Παραμυθά μας.Εκτός από το ωραίο ντοκιμαντέρ για το έπος του 1940 αναφέρει και μία αληθινή ιστορία του από τον καιρό που υπηρετούσε τη στρατιωτική του Θητεία.Ένας ανώτερος του που του έκανε τη ζωή δύσκολη επειδή μόνο και μόνο μπορούσε να το κάνει.

Αναρωτιέμαι.Γιατί μας "μεθάει" τόσο η απόκτηση οποιασδήποτε εξουσίας στα χέρια μας;Γιατί μόλις την αποκτήσουμε τη χρησιμοποιούμε,συνήθως,λανθασμένα;Γιατί μια στολή (όχι πάντα στρατιωτική) ή ένα γαλόνι αλλοιώνει τόσο αρνητικά τον πραγματικό χαρακτήρα μας;Συνήθως θέλουμε να καταπιέσουμε κάποιον και εμείς με τη σειρά μας όπως είχαν κάνει και με εμάς.

Δε λέω ότι όλοι οι άνθρωποι είναι έτσι.Υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις στον κάθε κανόνα.Δε ξέρω για εσάς ΑΦ μου.

Πόσοι από σας πηγαίνετε χαρούμενοι κάθε πρωί στη δουλειά σας;Είμαι σίγουρος ότι όλοι επιθυμούμε να είμαστε παραγωγικοί.Και πόσο ικανοποίηση αισθανόμαστε όταν προσφέρουμε. Αλλά καταλαβαίνετε ότι δεν εξαρτάται μόνο από εμάς.Θέλουμε να ακούμε και το μπράβο από τον προϊστάμενό μας.Είναι η επιβεβαίωση ότι κάναμε κάτι και το κάναμε καλά.

Το έχω νιώσει προσωπικά ότι πολλοί άνθρωποι όταν αποκτούν εξουσία νομίζουν ότι είναι το κέντρο του κόσμου.Ενεργώντας λανθασμένα πολλές φορές μέχρι να βρουν πως να τη χρησιμοποιήσουν σωστά.Εννοείται βέβαια ότι άμα αποκτήσω και εγώ εξουσία μπορεί να γίνω χειρότερος.Αλλά ελπίζω πως,άμα αποκτήσω ποτέ,θα έχω τη σύνεση να τη διαχειριστώ σωστά.Είπαμε είναι σαν ναρκωτικό.Σε ελέγχει,τον πρώτο καιρό τουλάχιστον,δεν την ελέγχεις.Πρέπει να πάψουμε να νοιώθουμε "κάποιοι" όταν,καλώς η κακώς,αποκτούμε μία άλφα εξουσία.Δεν είναι εύκολο όμως.Θέλει προσπάθεια.

Κρύβουν ένα παράπονο και μία πικρία τα γραφόμενά μου γιατί γράφτηκαν και εξαιτίας προσωπικών μου βιωμάτων.Τα προσωπικά μου βιώματα ήταν η αιτία.Η ιστορία του Π. ήταν η αφορμή.

Μακάρι να μη σταματήσουμε ποτέ να προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι και σωστοί άνθρωποι.Γιατί η ανθρωπιά στις μέρες τείνει υπό εξαφάνιση.

Σας ευχαριστώ ΑΦ μου γιατί χάρη και σε εσας πιστεύω ότι γινόμαι όλο και καλύτερος.

9 σχόλια:

  1. Ναι, ΑΦΓ, χαίρομαι που το ποστ του Παραμυθά, στάθηκε η ευκαιρία ν' ανοίξεις την καρδιά σου!
    ΦΠΑ και ΑΦΜ, από ΚΜΝΒ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα μείνω με την απορία ποιο ήταν το αφαιρούμενο σχόλιο!!Σε ευχαριστώ από την καρδιά μου.Στο έχω ξαναπεί.Στην επόμενη μάζωξη που θα κανονίσει ο Π. το καλό που σου θέλω να είσαι εκεί!!!Φιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιάννη ο τίτλος είναι από μόνος του τροφή για σκέψη...
    αν κάποιος σου έκανε κακό χρησιμοποιόντας την ψεύτικη δύναμη της εξουσίας του, τότε το να μπορείς να κοιτάς τη πληγή που σου άφησε ίσως είναι αληθινή δύναμη!
    εύχομαι κάποια στιγμή να μην μπορεί κανείς να σε πικράνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΔ μου να είσαι καλά!!Απο τις καλύτερες ευχές που μου έχουν γράψει.Τα φιλιά μου και να είσαι πάντα χαμογελαστός!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το αφαιρούμενο σχόλιο, απλά ήταν δυο κλικ,δλδ το ίδιο δυο φορές...
    Τώρα γράφω, για να σου πω, πως η φωτογραφία σου, υπέροχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνονόματε Καλησπέρα ! Είμαι ο ΦJK ή John Karapiperis ή jokar ή jokarap !
    Εξουσία είναι η δύναμη ή το δικαίωμα που θέλει να έχει κάποιος, ώστε να κάνει ή να μην κάνει κάτι, να «περνά», όπως λέμε, το δικό του, άσχετα αν είναι ωφέλιμο ή όχι. Η λέξη εξουσία ετυμολογικά προέρχεται από το αρχαίο απρόσωπο ρήμα «έξεστιν», που σημαίνει επιτρέπεται, είναι επιτρεπτό. Με την εξουσία που για τον α΄ ή β΄ λόγο κατέχω, μου είναι δυνατόν να περιορίζω την ελευθερία του άλλου με νόμους ή κανόνες που θέτω, να καταναγκάζω τους άλλους, ώστε να κάνουν αυτό που θέλω!
    Ας μάθουμε επιτέλους ότι τα πάντα είναι ρευστά σ'αυτή τη ζωή και να μην αφήνουμε κανέναν και τίποτα να μας 'χαλάει'... Και ειδικά τον κακό μας εαυτό... Άλλωστε σε αυτόν και μόνο απολογούμαστε και από αυτόν και μόνο ζητάμε εξηγήσεις... Κάποιοι το λένε Κάρμα, άλλοι αυτογνωσία, ο κοινός παράγοντας όμως είναι να τα έχουμε καλά με τον 'Γιάννη' και να τον προσέχουμε.
    Και αν ποτέ δούμε να τον προσβάλλουν εξωτερικοί παράγοντες τότε υψώνουμε το κεφάλι και τον υπερασπιζόμαστε...
    Aπό τα αρχικά σου σχόλια μου έκανε εντύπωση η έκλυτη ευαισθησία σου -και αυτή με νύχια και με δόντια να την διατηρήσεις- αλλά στη σημερινή πουτ@να κοινωνία πρέπει να δείξεις με τι δόντια και νύχια κρατάς τις αρχές σου...
    Μην αφήνουμε κανέναν και τίποτα να μας χαλάει παραπάνω από μια... μέρα !!! Η ζωή είναι πολύ μικρή για να είναι θλιβερή !
    ΑΦ από ΦJK!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλτατε συννονόματε σε ευχαριστώ που πέρασες.Σε ευχαριστώ για τις συμβουλές σου.ΑΦ και από εμένα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή